Wat is het, wat doet het en waar zit Vitamine A in?
Vitamine A is in vet oplosbaar. Je vindt deze vitamine zowel in vetrijke voedingsmiddelen, maar kan ook worden omgezet uit betacaroteen. De echte naam van vitamine A is ‘retinol’, afgeleid uit het woord ‘retina’ (netvlies). Dit verklaart ook de grote betrokkenheid bij de gezondheid van het oog.
Retinol kan je vinden in smeer- en bereidingsvetten, vis, vlees, noten, eierdooier en melk en melkproducten. Betacaroteen kan je juist weer vinden in specifieke groentes, met name wortel, groene bladgroenten en mandarijnen. Dit is tevens een van de redenen dat er regelmatig een tekort aan vitamine A is: veel mensen zijn – onterecht - bang zijn voor consumptie van vet en vetten. Daarnaast wordt er veel te weinig groenten geconsumeerd. Dus zoek en consumeer de fel gekleurde groenten en fruitsoorten om deze zogenaamde ‘pro vitamine A’ binnen te krijgen.
Wat doet Vitamine A precies?
- Functie en kracht van je immuunsysteem;
- Spijsvertering;
- Gezond haar, tanden en botten;
- Hormoon productie;
- Gezichtsvermogen.
Minimale Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine A
- Volwassen mannen 800 mcg per dag
- Volwassen vrouwen 680 mcg per dag
- Zwangere vrouwen 700-800 mcg per dag
Symptomen van een Vitamine A tekort?
Het meeste bekende gevolg van een chronisch tekort aan vitamine A is nachtblindheid. Als dit doorzet dan kan algehele blindheid optreden. Maar ook gevoeligheid voor infecties, diarree en veranderingen in de huid kunnen optreden.
Wanneer heb ik teveel aan Vitamine A?
Bij een teveel aan vitamine A uit retinol creëren we een fenomeen genaamd ‘hyper vitaminose A’. Dit kan gepaard gaan met de volgende symptomen:
- Duizeligheid;
- Haaruitval;
- Huidproblemen en roodheid van de huid;
- Verminderd zicht;
- Hoofd en spierpijn.
Om een teveel aan vitamine A te voorkomen, adviseren we om nooit langdurig een hoge inname van vitamine A in te nemen via supplementen zonder begeleiding en toezicht van een professional. Bij verhoogde vitamine A inname vergroot ook de vitamine K2 behoefte. Daarnaast is het belangrijk uit te kijken met voedingsmiddelen zoals lever, omdat dit enorme hoeveelheden vitamine A bevat (ca 10.000 mcg per 100 gram lever). Het lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid retinol opslaan.
Bij betacaroteen werkt het anders: het lichaam gebruikt de hoeveelheid betacaroteen die het nodig heeft om vitamine A te maken, zo voorkom je altijd een overdosering.
De toxische bovengrens voor langdurig gebruik van deze vitamine is gesteld op 3000 mcg per dag
Wat is een goede vorm Vitamine A?
- Betacaroteen (pro vitamine A);
- Retinol palmitaat;
- Retinol acetaat.