Wat is het, wat doet het en waar zit het in?

Zink is betrokken bij meer dan 2000 processen. Al onze lichaamscellen bevatten zink dus dat zegt wat over het belang van dit belangrijke mineraal. Zonder zink kan ons lichaam simpelweg niet goed functioneren. Onze stemming en ons gedrag is enorm afhankelijk van zink, omdat het betrokken is bij veel processen die de gezondheid van onze hersenen moeten garanderen.
Zink vind je in tarwekiemen, noten, zaden, pitten, eieren, vlees, oesters en graanproducten.

Wat doet Zink precies?

  • Hersenfunctie;
  • Huid- en nagelgezondheid;
  • Wondheling;
  • Verwerking van koolhydraten, eiwitten en vetten;
  • Immuunsysteem;
  • Schildklierfunctie.

Minimale Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Zuigelingen     5 mg per dag
Kinderen                  12 mg per dag
Volwassen mannen    9-12 mg per dag
Volwassen vrouwen   7-9 mg per dag
Zwangere vrouwen    7-9 mg per dag
70+ers                        9 mg per dag

De bovenstaande doseringen zijn de aanbevolen doseringen van de gezondheidsraad. Therapeutisch gezien kan zink ingezet worden tot wel 15-45 mg per dag bij sommige ziektebeelden en speciale omstandigheden. Enkele van deze omstandigheden zijn bijvoorbeeld veganistisch/ vegetarische voedingspatroon, infecties, wonden, verminderde vruchtbaarheid en huidaandoeningen.

Wat gebeurt er met mij als ik een Zink tekort heb?

Symptomen van zink tekort zijn:

  • Verminderde immuun functie (snel ziek zijn);
  • Vermoeidheid;
  • Verminderde reuk en zicht;
  • Huid- en slijmvliesklachten;
  • Witte vlekjes op de nagels.

Wil je weten of jij een Zink Tekort hebt? Dit kun je door de huisarts laten meten of zonder afspraak gewoon zelf thuis regelen met deze Mineralen Tekort test. Je doet dit heel eenvoudig zelf en ontvangt binnen enkele dagen de uitslag online.

Wanneer heb ik teveel aan Zink?

Een hoge dosis zink via supplementen leiden tot tekorten van koper. Het is dan ook aan te bevelen dit in combinatie te gebruiken om eventuele tekorten te voorkomen. Verder is de gestelde bovengrens voor langdurig gebruik van zinksupplementen 25 mg per dag.
Zink is veilig te gebruiken in aanbevolen doseringen. Bij zeer hoge doseringen kunnen er klachten ontstaan als maagklachten, misselijkheid, verminderde eetlust en hoofdpijn.

Ook als je wilt weten of jij een Zink Teveel hebt kun je dit door de huisarts laten meten of zonder afspraak gewoon zelf thuis regelen met deze Mineralen Tekort test. Je doet dit heel eenvoudig zelf en ontvangt binnen enkele dagen de uitslag online.

Wat is een goede vorm Zink?

Zink is te koop in vele soorten en varianten. Welk zinksupplement is nu de juiste? Dat hangt af van de mate van opneembaarheid door het menselijk lichaam. Wij hebben er 5 op een rij gezet, gerangschikt op basis van opneembaarheid (van hoog naar laag):

  1. Zink-methionine;
  2. Zink-bisglycinaat;
  3. Zink-sulfaat;
  4. Zink-citraat;
  5. Zink-oxide